7.Sınıf İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın Bulmacası

7-sosyal-bilgiler-osmanlı-fetih

   7.Sınıf Kültür ve Miras ünitesi İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın konusu ile ilgili hazırladığımız bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.

İlgili Kazanım: SB.7.2.2. Osmanlı Devleti’nin fetih siyasetini örnekler üzerinden analiz eder.

Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Osmanlı Devleti’nin kurulması ve kısa zamanda büyümesinin en büyük sebebi “gaza” anlayışına sahip olmasıdır. Osmanlı sultanları için gaza, dinî bir görevdi. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda hâkim olan gaza ve cihat anlayışı sadece Osman Gazi Dönemi’nde geçerli olmadı. Osman Gazi ve sonraki tüm padişahlar gaza ve cihat anlayışı ile hareket etti. Birçok padişah “gazi” unvanını kullandı.
   Osmanlı Devleti’nin gaza ve cihat anlayışı fetih politikasına yön verdi. Bu anlayışla fetih yönünü Bizans’a çeviren Osmanlı, Anadolu’daki beyliklerin desteğini aldı. İslamiyet öncesinde “kahraman, cengâver” anlamına gelen “alp” unvanı İslamiyet sonrasında “savaşçı, derviş” anlamında “alperen” ve “gazi” unvanına dönüştü. Gaza anlayışının Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ne kadar önemli olduğu Orhan Gazi’nin Bursa’da yaptırdığı caminin kitabesine “Gazalar Sultanı” unvanını yazdırmasından anlaşılmaktadır.
   Osmanlı Devleti’nin 600 yılı aşkın bir süre ayakta kalabilmesinin sebeplerinden biri de millet sistemidir. Osmanlı Devleti’nde din ve inancı aynı olan gruplar bir millet kabul edilmekteydi. Örneğin Sırplar, Rumlar, Bulgarlar aynı mezhepten yani Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinden oldukları için bir millet kabul edilmişlerdir. Osmanlı Devleti ele geçirdikleri yerlerde halkın inançlarına asla dokunmaz, onlara din hürriyeti sağlardı.
   İslam hukukuna göre insanlar, Müslüman ve gayrimüslim olarak ikiye ayrılmıştı. Devletin topraklarında yaşayan insanlar ister Müslüman ister gayrimüslim olsun Osmanlı Devleti’nin vatandaşı sayılırdı. Osmanlı Devleti, Müslümanlara verdiği birçok hakkı gayrimüslimlere de vermişti. Gayrimüslimlere aile, miras gibi konularda kendi inançlarına göre özel hukuk kuralları uygulanırdı. Diğer toplumsal olaylarda ise gayrimüslimler, İslami hukuk kurallarına tabi olurlardı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar