7.Sınıf Sosyal Bilgiler İşinin Ehli İnsan Yetiştirmek Bulmacası

   7.Sınıf Üretim, Dağıtım ve Tüketim ünitesi İşinin Ehli İnsan Yetiştirmek konusu ile ilgili  hazırladığımız  bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.

İlgili Kazanım: SB.7.5.4. Tarih boyunca Türklerde meslek edindirme ve meslek etiği kazandırmada rol oynayan kurumları tanır.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Ahi teşkilatının temelini insan oluşturmaktaydı. Ahiliğin amacı, kişiyi hem iyi bir meslek sahibi yapmak hem de toplumsal kurallara uyan faydalı bir insan olarak yetiştirmekti. Bu teşkilatın en önemli vazifesi, toplumun sosyal ve ekonomik yönleri ile bir bütün hâlinde yaşamasını ve insanlar arasında iş birliğini sağlamaktı. Ahi teşkilatına esnaf, sanatkâr ve meslek sahibi kişiler kabul edilirdi. Bu sistemde usta ve çırak ilişkisi bulunmaktaydı. Mesleğe girecek kişi, hangi mesleği yapacak ise o mesleğin ustasına götürülürdü. Yamak olmak için on yaşından küçük olma şartı aranırdı. İki yıl yamaklıktan sonra çıraklığa geçilirdi. Üç yıl çıraklık görevini tamamlayan kişi kalfalığa yükselirdi. Kalfalığa yükselme büyük bir tören ile yapılırdı. Törene esnafın ustaları çağrılırdı. Kalfalığa yükselecek genç, o gün hangi mesleği yapıyorsa o mesleğe has kıyafeti giyerdi. Üç usta onun ahlakına tanıklık ederdi. Okunan duaların ardından Ahilerin başı, genç kalfa adayına ‘‘peştamal (şed)’’ kuşatırdı. Kendine, mesleğine ve topluma yararlı olması için öğütler verirdi. Kalfa, tören sonunda ustaların elini öperdi. Böylelikle kalfa olacak kişi, usta olma yolunda ilk adımı atardı. Ahilik teşkilatında bu törene şed kuşatma töreni adı verilirdi

Yorum Gönder

0 Yorumlar