5.Sınıf Sosyal Bilgiler Yaşadığım Yerin Yönetimi Bulmacası

  5.Sınıf Etkin Vatandaşlık ünitesi Yaşadığım Yerin Yönetimi konusu ile ilgili  hazırladığımız  bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.

İlgili Kazanım: SB.5.6.2. Yaşadığı yerin yönetim birimlerinin temel görevlerini açıklar.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   İl ve ilçelerde vali ve kaymakamlar belediye başkanları ile birlikte görev yaparlar. Vali ili, kaymakam ise ilçeyi yöneten en yetkili yöneticilerdir. İldeki resmî kurum ve kuruluşlar valiye bağlıdır. Kaymakamlar valiye bağlı olarak ilçedeki kurum ve kuruluşların çalışmalarını takip eder. Vali ve kaymakamlar görevlerini yerine getirirken çeşitli kararlar alır ve uygularlar. Bu kararları il ve ilçelerdeki kurullarla alarak karar verme becerilerini kullanırlar.
   İl, ilçe ve beldelerde belediyeler bulunur. Belediyeler yerel seçimlerde belirlenen belediye başkanları tarafından yönetilir. Halkımız belediye başkanı ile birlikte belediye meclis üyelerini de seçerek belediye yönetimine katılmış olur. Belediye başkanları belediye meclisinde demokratik şekilde konuları görüşerek karar alırlar. Yaşadığımız yer neresi olursa olsun her yerleşim yerinde muhtarlıklar vardır. Muhtarlıklar köy ve mahalle muhtarlıkları olarak ikiye ayrılır. Muhtarlar belediye başkanları gibi yerel seçimlerde halkın oylarıyla belirlenirler. Belediyelerde nasıl belediye meclisi varsa muhtarlıklarda da ihtiyar heyeti görev yapar. Muhtarlar ihtiyar heyeti ile birlikte karar alırlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar