7.Sınıf Sosyal Bilgiler dersi İnsanlar, Yerler ve Çevreler ünitesi ile alakalı tüm konuları içeren ders notumuzu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.
● İnsanlar binlerce yıl önce avcılık ve toplayıcılıkla geçiniyor, ekip-biçmeyi bilmiyorlardı. Göçebe olarak yaşıyor, mağaralarda ya da çamur, bitki ve hayvan derileri kullanarak kendi yaptıkları küçük evlerde barınıyorlardı. Bulundukları yerde iklimin değişmesi ve hayvanların azalmasıyla başka yerlere göç ediyorlardı.
● Anadolu’daki Karain (Antalya) ve Yarımburgaz (İstanbul) gibi mağaralar insanların bu dönemdeki yaşantılarına dair izler taşır.
● Havanın ısınması, tarımın başlaması ve bazı hayvanların evcilleştirilmesiyle birlikte ırmak ve göl kenarlarında evler yapmaya başlamışlardır. Zamanla köyleri oluşturmuşlardır. Böylece yerleşik yaşama geçmişlerdir.
● Anadolu’da Çayönü (Diyarbakır), Hacılar (Burdur) ve Çatalhöyük (Konya) o döneme ait en önemli yerleşim merkezleridir.
● Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen faktörlerin başında yer şekilleri ve iklim gelmektedir.
● Ülke nüfusumuzun büyük bir kısmı, iklim koşulları elverişli olan kıyı kesimlerinde toplanmıştır.
● Ekonomik faaliyetleri gelişmiş, ulaşımı kolay, ılıman deniz ikliminin görüldüğü ovalık alanlarda nüfus yoğun iken karasal iklimin görüldüğü dağlık alanlarda nüfus seyrektir.
● Cumhuriyetin ilk yıllarında ve ilerleyen yıllarda kır nüfus oranı, kent nüfus oranına göre daha fazla iken günümüzde tam tersi bir durum söz konusudur.
● Türk tarihinde ilk nüfus sayımı 1831 yılında Osmanlı Devletinde II. Mahmut döneminde asker sayısını belirmek ve vergi toplamak için yapılmıştır.
● Ülkemizde nüfus sayımı “Türkiye İstatistik Kurumu” (TÜİK) tarafından yapılır.
● Ülkemizde ilk nüfus sayımı 28 Ekim 1927 tarihinde yapılmış ve ülke nüfusumuz 13.648.270 olarak belirlenmiştir.
0 Yorumlar
LÜTFEN!
Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız! Yorumlarınız bizim için değerlidir. Teşekkür ederiz.