5.Sınıf Bilim, Teknoloji ve Toplum ünitesi Doğru ve Güvenilir Bilgi konusu ile ilgili hazırladığımız bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.
İlgili Kazanım: SB.5.4.1. Sanal ortamda ulaştığı bilgilerin doğruluk ve güvenilirliğini sorgular.
Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:
Günümüzde bilgiye ulaşma araçlarının başında Genel Ağ gelmektedir. Merak ettiğimiz bir haberden, hazırlanacak ödevlere, hava durumundan, spor karşılaşması sonuçlarına kadar birçok konuda Genel Ağ’a başvurmaktayız. Genel Ağ’a bilgisayar, tablet ve cep telefonları gibi araçlarla ulaşmaktayız. Geçmişte ise bilgiye ulaşmak günümüzdeki kadar kolay değildi, epey zamanımızı alıyordu. Bilgiye ulaşmak için kitaplara, dergilere, ansiklopedilere başvurmak gerekiyordu. Genel Ağ ile birlikte saniyeler içinde bilgiye ulaşabilmekteyiz. Bilgi edinmek istediğimiz konu ile ilgili arama motoruna birkaç kelime yazmamız yeterli. Yaptığımız aramanın sonucunda yüz binlerce, bazen milyonlarca bilgi bize sunulmaktadır.
Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için aşağıdakileri yapmalıyız:
- Bir tek Genel Ağ sitesinden alınan bilgiyle yetinilmemelidir. Elde edilen bilgi, farklı Genel Ağ sitelerindeki bilgilerle, kitap, ansiklopedi gibi kaynaklarla ve doktor gibi uzman görüşleri ile karşılaştırılmalıdır.
- Güvenilir ve doğru bilgi verdiği bilinen Genel Ağ sitelerinden yararlanılmalıdır.
- Resmî sitelerin yani ‘‘gov’’ uzantılı ya da ‘‘edu’’ uzantılı eğitim sitelerinin daha güvenilir bilgiler içerdiği unutulmamalıdır.
- Araştırdığımız konuyu tırnak için- de (“ ”) aramanın daha doğru sonuçlara ulaşmamızı sağlayacağı dikkate alınmalıdır.
- Ulaştığımız bilgi, “Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Niçin/Neden? Kim?” sorularına doğru ve tutarlı cevaplar verebilmelidir.
- Bilgilerin güncel olup olmadığı dikkate alınmalıdır.
İhtiyaç duyduğumuz bilgilere Genel Ağ’ın yanı sıra gazete, radyo, televizyon gibi medya araçlarıyla da ulaşabilmekteyiz. Bu medya araçlarıyla ulaşılan bilgiler yanlış veya eksik olabilir. Bu nedenle iyi bir medya okuryazarı olmalı, medya araçlarının ilettiği mesajları doğru anlamalı, mesajların yanlış bilgiler sunabileceğini, bizi yanlış yönlendirebileceğini unutmamalıyız. İhtiyaç duyduğumuz bilgiye ulaşmak için medya araçlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini sorgulamalıyız.
0 Yorumlar
LÜTFEN!
Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız! Yorumlarınız bizim için değerlidir. Teşekkür ederiz.