8. Sınıf İnkılap Tarihi 3.7. Sanat ve Edebiyat Eserlerinde Milli Mücadele Sunusu 2022-2023

kurtuluş-savaşı-edebiyat-sunusu

Kazanım: İTA.8.3.7. Millî Mücadele Dönemi’nin siyasi, sosyal ve kültürel olaylarının sanat ve edebiyat ürünlerine yansımalarına kanıtlar gösterir.

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesi çerçevesinde işlenen Sanat ve Edebiyat Eserlerinde Milli Mücadele konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

  Ateşten Gömlek (Halide Edib Adıvar): Halide Edib Adıvar’ın 1922 yılında kitaplaştırılan Ateşten Gömlek adlı romanı, Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş olan yazarın çarpıcı izlenimleriyle oluşturulmuştur. Kurgusuyla dikkat çeken ve “edebiyatımızda Kurtuluş Savaşı üzerine yazılmış romanların ilk örneği ve en güzel eserlerden biri” olarak anılır.
   Çankaya (Falih Rıfkı Atay):Yazar bu eserinde Millî Mücadele’yi şöyle tanımlamaktadır: “Sadece yüz küsür milyonluk bir bütçe ile dört savaştan çıkan, yanmış, yıkılmış, dağılmış, üstelik binlerce göçmen barındırmak zorundaki Türkiye’nin hemen hemen yoktan varoluş hikâyesi ve başarısının bir destanıydı bu.”
   Tarık Buğra “Küçük Ağa” romanında hayatın tezatlarla dolu iki yönünü anlatmak için bizi ibretlik bir seyahate çıkarır. Geceleri bir mezar sessizliğine bürünen Akşehir sokaklarında iki hayat karşılar bizi: birinde gökyüzüne doğru yükselen kahkahalar ve şarkı sesleri, diğerinde sağ kolunu cephede bırakan Çolak Salihler’in kahkahaların üzerine çöken feryadı… Trenden inip evine doğru yürürken sorar Çolak Salih: “Giden gelmiyor, acep nedendir?”
   Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban” adlı romanı da Anadolu insanının Millî Mücadele’ye bakışını anlatmaktadır
   Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” ve “Yorgun Savaşçı”, Samim Kocagöz’ün “Kalpaklılar” ve “Doludizgin”, Tarık Buğra’nın “Küçük Ağa”, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” adlı eserlerinde de Millî Mücadele Dönemi çeşitli yönleriyle ele alınmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar