Kazanım: İTA.8.3.5. Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasında ve Büyük Taarruz’un başarılı olmasında Mustafa Kemal’in rolüne ilişkin çıkarımlarda bulunur.
8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesi çerçevesinde işlenen Direnişten Dirilişe: Sakarya'dan Büyük Taarruz'a konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.
Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:
Türk ordusu Kütahya-Eskişehir Savaşlarında yenilince Sakarya Nehrinin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştır. Bu esnada mecliste alınan kararla Mustafa Kemal’e Başkomutanlık yetkisi verilmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Tekalif-i Milliye emirlerini yayınlayarak orduyu güçlendirmeye çalışmıştır. Tüm bu gelişmelerden sonra Yunan ordusu Türk kuvvetlerini tamamen yok etmek ve Ankara’yı ele geçirip Milli direnişi sona erdirmek için 23 Ağustos 1921’de yeni bir saldırı başlatmıştır.
Savaşın Nedeni:
- Yunanlıların Ankara’yı alarak TBMM ve Milli Mücadeleye son vermek istemesi.
- Yunanlıların Kütahya-Eskişehir Savaşlarından sonra geri çekilen Türk kuvvetlerini tamamen yok etmek istemesi.
- İtilaf devletlerinin Sevr’i kabul ettirmek istemesi.
Savaşın Sonucu:
- Başkomutan Mustafa Kemal komutasındaki Türk ordusu Yunan kuvvetlerini yenmeyi başarmıştır.
Savaşın Gelişimi:
Yunan ordusu 23 Ağustos 1921’de Sakarya Nehrinin doğusuna geçmek için saldırıya geçmiştir. Türk ordusundan sayıca ve silah bakımından üstün olan Yunan kuvvetleri savaşın ilk aşamasında Sakarya Nehrinin doğusuna geçmeyi başarmıştır. Yunan ordusunun ilk saldırısı karşısında 100 kilometrekarelik cephede Türk savunma hatlarında yer yer bozulmalar görülmüştür. Bunun üzerine başkomutan Mustafa Kemal tarihe geçecek emrini vermiştir: "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz." Bu emirle birlikte hat savunması terk edilmiştir. Bu emire göre yenilen birlikler geri çekilse bile diğer birlikler yerini terk etmeyecektir. Geri çekilen birlikler ise hemen yeni savunma oluşturacak ve sonuna kadar direnecektir. Bu emir savaşın kaderini değiştirmiştir. Türk ordusu bu emirle birlikte Yunan ilerlemesini durdurmuştur. Türk ordusunun başarılı savunma taktiği sonucunda Yunan kuvvetleri ummadıkları bir direnişle karşılaşmıştır. 10 Eylül 1921’de Türk ordusu karşı saldırıya geçmiş ve Yunan kuvvetlerini yenmiştir. Böylece 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Savaşı 13 Eylül 1921’de Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.
0 Yorumlar
LÜTFEN!
Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız! Yorumlarınız bizim için değerlidir. Teşekkür ederiz.