7.Sınıf Doğduğun Yer mi, Doyduğun Yer mi Bulmacası

7sınıf-göç-bulmacası

 7.Sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevreler ünitesi Doğduğun Yer mi, Doyduğun Yer mi? konusu ile ilgili  hazırladığımız  bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.

İlgili Kazanım: SB.7.3.3. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.

7sınıf-sosyal-bilgiler-göç-bulmacası

Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Bireysel veya toplumsal bir hareket olan göç, türkülerimizde ve ağıtlarımızda yer almıştır. İnsanımız göç hikâyelerini ve arkada kalanların özlemini gurbet türkülerine yansıtmışlardır. Genellikle doğup büyüdükleri, özlemini çektikleri yerleri “sıla” kelimesi ile ifade etmişlerdir.
   Türkülerimizden söz edince ilk akla gelen gurbet türküleridir. Örneğin Erzincan’a bağlı bir yerleşim yeri olan Eğin (Kemaliye) dışarıya çok göç vermiştir. Bu durum geride kalanların söyledikleri hasret dolu türkülere yansımıştır. Eğin türkülerinde gurbetin sembolü İstanbul’dur. Almanya’ya iş göçünün başlamasıyla yerini Almanya konulu türkülere bırakır.

Tez gel ağam ömrüm geçiyor, 
Tez gel ağam eğlenmeyesin, 
Ecel şerbetini yarin içiyor,
İlde güzel çoktur evlenmeyesin,

   “Yokluk Beni Mecbur Etti”, “Gine Gurbet Çekti Beni Gurbet Ellere”, “Ah İstanbul Sen Bir Han mısın?” “Ağlama Gözlerim Mevla’m Kerimdir”, “Yârim İstanbul’u Mesken mi Tuttun?” göç ve gurbet konulu türkülerimizden bazılarıdır. (Feyzan Göher Vural’ın “Türk Kültürünün Aynası: Türküler” adlı makalesinden düzenlenmiştir.)

Yorum Gönder

0 Yorumlar