Vergi Çeşitleri Bomba Bilgi Görselleri

vergicesitleri

Kazanım: SB.6.5.4. Vatandaşlık sorumluluğu ve ülke ekonomisine katkısı açısından vergi vermenin gereğini ve önemini savunur.

   6.Sınıf Sosyal Bilgiler dersi Üretim, Dağıtım ve Tüketim ünitesi çerçevesinde işlenen Vergi Çeşitleri ile alakalı bomba bilgi görsellerimizi aşağıdan toplu halde indirebilirsiniz. Bu tür görselleri ve daha fazlasını sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.

vergilerimiz


Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Çalışan ve maddi geliri olan vatandaşların gelirlerinin bir kısmını devlete vermelerine vergi denir. Çalışan her vatandaş geliri oranında vergi vermek zorundadır. Anayasamızın 73. maddesinde bu hak ve görev düzenlenmiştir. MADDE 73- Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. 
   Toplu yaşamın gereği olarak bazı ortak ihtiyaçlarımız vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için devletin yaptığı yatırımlara kamu hizmeti denir. Devlet tarafından sunulan her hizmetin bir bedeli vardır ve bunu karşılayacak para da sınırlıdır. Devlet, kamu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için kamu kaynaklarını kullanır. Bu hizmetlerin sağlıklı yürütülmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için vergi geliri devlet için önemlidir. 
   Tarihin her döneminde devletler eğitim, güvenlik, sağlık ve ulaşım gibi kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için vatandaşlarının maddi kaynaklarına gereksinim duymuşlar, bunu da vergilerle sağlamışlardır. İlk çağ medeniyetlerinden Sümerlilere baktığımızda şehrin ortak ihtiyacını karşılayabilmek için kazançlarının bir bölümünü vergi olarak vermişlerdir. Osmanlı Dönemi’nde de Osman Gazi “Her kim pazarda satış yapıp para kazanırsa bunun iki akçasını versin, satamazsa bir şey vermesin...”  fermanıyla ilk vergi uygulamasını başlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde de 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de kabul edilen ilk kanun, vergi kanunu olmuştur. Geçmişten günümüze vergi, tarihimizde güçlü bir ekonomi ve güçlü bir devlet için önemli bir unsurdur.(6.Sınıf Sosyal Bilgiler MEB ders kitabından alınmıştır.)

Yorum Gönder

0 Yorumlar