Osmanlı Devleti'nde Fikir Akımları Bomba Bilgi Görselleri

fikir-akimları

Kazanım: İTA.8.1.1. Avrupa’daki gelişmelerin yansımaları bağlamında Osmanlı Devleti’nin yirminci yüzyılın başlarındaki siyasi ve sosyal durumunu kavrar.

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Bir Kahraman Doğuyor ünitesi çerçevesinde işlenen Osmanlı Devleti'nde Düşünce Akımları konusu ile alakalı bomba bilgi görsellerimizi aşağıdan toplu halde indirebilirsiniz. Bu tür görselleri ve daha fazlasını sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.

düsünce-akimi

Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   19. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti dağılma sürecine girdi. Bu gelişme üzerine Osmanlı aydınları ve devlet adamları dağılmayı önlemeye yönelik fikirler üretmeye ve çözüm yolları bulmaya çalıştılar. Böylece devletin parçalanıp dağılmasını önlemek için bazı fikir akımları ortaya çıktı. Bunların başlıcaları: Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılıktır.
   Osmanlıcılık, Osmanlı Devleti’nin dağılmasını önlemek amacıyla devletin sınırları içinde yaşayanları hangi din veya milletten olursa olsun kaynaştırarak bir Osmanlı milleti oluşturmayı amaçlar. Osmanlıcılık fikrini savunanlar, Genç Osmanlılar Cemiyeti adı altında örgütlendiler.
   İslamcılık, İslami kuralların devlet hayatına tam anlamıyla hâkim olmasını ve Müslümanların Osmanlı halifesinin etrafında toplanmasını savunan fikir akımıdır.
   Türkçülük, Ziya (Gökalp), Yusuf (Akçura), Gaspıralı İsmail ve Mehmet Emin (Yurdakul) gibi aydınların savunduğu bu fikir akımına göre Osmanlı Devleti dini, dili, soyu ve ülküsü bir olan topluma dayanarak ayakta kalabilirdi. 
   Batıcılık 18.yüzyıldaki ıslahatlara dayanan bir fikir akımıdır. Bu fikir akımıyla Batı’nın bilim ve tekniğini, yönetim biçimini ve düşünce yapısını alarak Osmanlı Devleti’nin geri kalmışlıktan kurtarılması ve yıkılmasının önlenmesi amaçlanmıştır. (8.Sınıf İnkılap Tarihi MEB ders kitabından alınmıştır)

Yorum Gönder

0 Yorumlar