8. Sınıf İnkılap Tarihi 3.3. Maarif Kongresi Sunusu 2022-2023

maarif-kongresi-sunu

Kazanım: İTA.8.3.3. Millî Mücadele’nin zor bir döneminde Maarif Kongresi yapan Atatürk’ün, millî ve çağdaş eğitime verdiği önemi kavrar.

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesi çerçevesinde işlenen Maarif Kongresi konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Maarif Öğretim ve eğitim sistemi demektir.  Kütahya-Eskişehir Savaşları sırasında, Yunanların saldırıya geçtikleri günlerde Mustafa Kemal Ankara’da Maarif Kongresi’nin toplanmasını istedi.  Bağımsızlık savaşının en buhranlı döneminde Mustafa Kemal’in böyle bir kongreyi toplamak istemesi onun eğitime, bağımsızlık savaşı kadar önem verdiğini göstermektedir.  
   Dönemin Maarif Vekili (Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey savaş nedeni ile kongreyi erteleme isteğini Mustafa Kemal’e iletmiştir. Mustafa Kemal Hamdullah Suphi Bey’e şu cevabı vermiştir: “ ...Hayır hayır ertelemeyin, cahillikle, ilkellikle savaş, düşmanla savaştan daha az önemli değildir. Toplantıya katılacağım...” Hamdullah Suphi Bey'in isteğini kabul etmemiştir. Mustafa Kemal’in bu sözü söylemesi eğitime ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Savaşın olduğu bir dönemde Maarif Kongresi’nin düzenlenmesi, kongrenin ertelenmemesi Mustafa Kemal’in eğitime verdiği önemi gösterir. Ayrıca kamuoyuna Millî Mücadele’nin zafere ulaşacağından emin olunduğu mesajı verilmiştir. 
   Ankara’da “Dar’ül-Muallim” (Erkek Öğretmen Okulu) konferans salonunda 200’den fazla kadın ve erkek öğretmeni bir araya getiren bu kongrede, Halk Mektepleri Projesi, ilköğretimin dört yıldan beş yıla çıkarılması, ilkokul ve ortaöğretim programlarına çalışma hayatına dönük dersler konulması ve köy öğretmeni yetiştirilmesi gibi konular ele alındı. Bu kongreyle birlikte Türkiye’nin gelecekteki eğitim politikalarının temelleri atılmış ve Milli ve çağdaş eğitimin temelleri atılmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar