8. Sınıf İnkılap Tarihi 3.1. Doğu ve Güney Cepheleri Sunusu 2022-2023

dogu-güney-cepheleri

Kazanım: İTA.8.3.1. Millî Mücadele Dönemi’nde Doğu Cephesi ve Güney Cephesi’nde meydana gelen gelişmeleri kavrar.

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesi çerçevesinde işlenen Doğu ve Güney Cepheleri konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

DOĞU CEPHESİ: 

   I.Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde Ruslar ile birlikte hareket eden Ermeniler Rusya’da gerçekleşen Bolşevik İhtilali’ni fırsat bilerek Kafkasya’da kendi devletlerini kurmuşlardı. Rusların savaştan çekilmesinden sonra özellikle İngiltere’nin desteğini alan Ermeniler Wilson İlkelerini ve Mondros Ateşkes Antlaşması’ndaki 24. Maddeyi bahane ederek Doğu Anadolu’yu istemeye başlamışlardı. I. Dünya Savaşı sonrası ABD adına bölgede incelemelerde bulunan General Harbord hazırladığı raporda Ermenilerin katledildiği iddiasının yalan olduğunu ve Türklerin Milli Mücadelede kararlı olduklarını yazmıştır. Paris Barış Konferansı’nda alınan ABD mandasında Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurulacak kararı sonrası Ermeniler Kars ve çevresini işgal ettiler. Bu gelişmeler üzerine 24 Eylül 1920 tarihinde Kâzım (Karabekir) Paşa komutasındaki Türk ordusu, Ermeni saldırılarını önlemek için harekete geçti. 
Savaşın Sebebi: Ermenilerin Doğu Anadolu’yu istemeleri ve bunun için saldırmaları. 
Savaşın Sonucu: Kazım Karabekir komutasındaki 15.Kolordu savaşı kazandı. Ermeniler ile Gümrü Barış Anlaşması imzalandı. 

   TBMM’nin uluslararası alandaki ilk askeri başarısı Ermenistan’ı yenmesidir. İlk siyasi başarısı ise Gümrü Barış Anlaşması’nı imzalamasıdır. 

GÜNEY CEPHESİ :

   Mondros Antlaşması sonrası Antep, Maraş ve Urfa İngiltere tarafından işgal edildi. Ancak bir süre sonra İngilizler bu bölgeyi Fransızlara bıraktı. Fransızlar, bölgeyi işgal edebilmek için Suriye’den getirdikleri Ermenilerden de çeteler oluşturdu. Bölge halkı ise Kuvâ-yı Millîye birlikleriyle şehirlerini savundu. 
Savaşın Sebebi: Fransızların Sevr Antlaşması ile kendilerine verilen Güney topraklarını almak istemesi. 
Savaşın Sonucu: Bölge halkı Kuvâ-yı Millîye birlikleri ile düşmana karşı büyük bir direniş göstererek zafer elde etmiştir. Ankara Antlaşması ile bu cephe kapanmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar